Cum alegeți o imprimantă și un scanner pentru acasă

Imprimanta este adesea cumpărată împreună cu computerul, în acest caz, odată ce ai făcut o alegere, poți uita pentru mult timp de problemele “tehnice”. Alegerea trebuie făcută corect. Chiar daca si aparent nu este cel mai important lucru, o imprimantă, poate provoca destule probleme și dezamăgire proprietarului sau, dar poate să devină o sursă constantă de bucurie. Pentru a înțelege ce imprimantă este mai bine de ales, trebuie să decideți în primul rând în ce scop o veți folosi.

De regulă, “în viața de zi cu zi” este necesară o imprimantă numai pentru tipărirea fișierelor text și, mai puțin frecvent, a fotografiilor. Prin urmare, dacă nu sunteți un fotograf profesionist și imprimarea color de înaltă calitate nu este esențială pentru dvs., nu ar trebui să plătiți prea multi bani pentru un model al cărui capabilități nu este necesar. Este suficient să cumpărați o mică imprimantă universală cu jet de cerneală în gama de prețuri de până la 600 de lei, care va fi capabilă să rezolve multe din sarcinile care îi sunt atribuite, chiar dacă este destul de lentă.

O versiune mai rapidă a tipăririi de calitate este o imprimantă laser (începând cu 800 de lei). Există și imprimante foto speciale dacă intenționați să imprimați în principal fotografii de acasă. Adevărat, practica arată că imprimarea foto la domiciliu nu înseamnă “ieftin”.

Tipuri de imprimante

Matriciale. De fapt, imprimantele matriciale sunt cele mai vechi. Procesul de imprimare se datorează benzii de imprimare, care este presată de ace pe hârtie. Aceste modele sunt foarte zgomotoase și lente la locul de muncă, iar imaginea poate fi obținută numai în alb-negru; nu puteți imprima o fotografie pe o astfel de imprimantă. Cu toate acestea, avantajul lor principal le oferă în continuare o anumită cerere, acestea sunt ieftine atât în ​​ceea ce privește achiziția, cât și întreținerea.

Inkjet. Principiul de funcționare a imprimantei poate fi înțeles din numele său. Dintre rezervoarele de cerneală speciale, care conțin vopsea, se aplică pe hârtie “fluxuri” multi-colorate. Există trei sau patru rezervoare de cerneală. Tricolorul conține galben, violet și cian, iar negrul se formează prin amestecarea tuturor acestor nuanțe într-una. Este ușor să ghiciți că dacă imprimați în principal documente, cerneala din imprimantă va fi consumată foarte neeconomic, folosind toate cele trei culori în același timp. În cazul imprimantelor cu patru culori, negru se adaugă, de asemenea, la rezervoarele de cerneală galbenă, magenta și cian, care pot economisi vopsea color și pot oferi și culoarea “corecta” neagră.

Laser.  Prin ele însele, aceste dispozitive sunt scumpe, dar costul serviciului lor este scăzut. Cartușul pentru o imprimantă laser costă la fel ca pentru un dispozitiv cu jet de cerneală, dar în același timp permite imprimarea de pana la 10 ori mai multe coli. În plus, calitatea tipăririi acestor dispozitive este mult mai bună, iar viteza de lucru este de câteva ori mai mare. Foile tipărite nu se tem de influențele externe, inclusiv de umiditate, spre deosebire de copiile imprimate pe o imprimantă cu jet de cerneală.

Rezumând, imprimantele matriciale pot fi utilizate în mod rezonabil pentru imprimarea eficientă și rapidă a textelor mici și a tabelelor, imprimantele laser oferă imprimare de înaltă calitate și rapidă a textelor, tabelelor, graficelor, diagramelor și imaginilor, iar imprimantele cu jet de cerneală asigură imprimarea de înaltă calitate a imaginilor, fotografiilor și a documentelor color.

Proprietăți necesare

În ciuda faptului că imprimanta are o mulțime de caracteristici tehnice.

Unul dintre parametrii principali este rezoluția (numărul maxim de puncte per inch pătrat (dpi)). În teorie, cu cât este mai mare rezoluția imprimantei, cu atât este mai clar textul și imaginea pe care o primim. În practică, lucrurile sunt adesea diferite, deci este suficient să vă concentrați asupra următorilor parametri: 300 dpi pentru imprimarea celei mai simple imagini și text, 600 dpi pentru text și grafică mai bune, 1200 dpi pentru fotografii, 2400 dpi pentru fotografii profesionale

Caracteristica de viteză a tipăririi arată câte pagini cu text sau fotografii imprima imprimanta pe unitatea de timp (în acest caz, un minut). Mulți producători specifică viteza tipăririi documentelor de text simple cu cea mai scăzută calitate (modul draft), astfel încât în ​​condiții reale viteza poate fi mai mică. Prin urmare, atunci când tipăriți la o calitate ridicată, vă puteți aștepta la aproximativ jumătate din viteza pe care producătorul o promite.

Conectarea noilor imprimante este proiectata pentru un port USB. De asemenea, un număr mare de imprimante suportă o interfață port cu paralel cu 25 de pini. Multe modele moderne suportă imprimarea fără fir prin infraroșu, Bluetooth și Wi-Fi. Unele pot chiar accepta imprimarea de pe un cititor de carduri.

Se crede că, calitatea imprimării și, în special, acuratețea culorii, imprimantele cu jet de cerneală depind de volumul picăturii. Imprimantele moderne au un diametru de picături de 5 până la 1 picolitru. Cele mai bune modele moderne au 1-2 picolitri. Există imprimante cu o dimensiune fixă ​​de picături și există variabile. De exemplu, Canon utilizează capete de imprimare cu o dimensiune fixă ​​a picăturilor, iar în unele modele Epson imprimarea se face cu picături de diferite dimensiuni în funcție de imagine.

Există o altă nuanță importantă asociată cu capetele de imprimare. Cartușul combinat cu capul de imprimare (HP, Canon) sau rezervorul de cerneală se schimbă separat de acesta (Epson). Fiecare opțiune are argumente pro și contra, iar fiecare producător încearcă să convingă cumpărătorul de avantajele tehnologiei sale. Pentru a nu intra în detalii inutile, este suficient să știți că înlocuirea simultană a cartușului este destul de costisitoare și va costa adesea o sumă de cel puțin jumătate din costul imprimantei în sine. Cu toate acestea, în acest caz, calitatea imprimării va fi întotdeauna excelentă, deoarece capul nu va fi înfundat cu picături de cerneala uscate și nu va trebui să transportați imprimanta în atelier pentru a curăța capul.

Pentru cei care nu doresc să plătească bani în plus, s-a găsit o lacună: cartușul poate fi umplut cu cerneală neoriginală. Calitatea va fi mai proasta, dar nu trebuie să arunci cerneala care nu este complet folosită. A doua variantă a imprimantelor cu jet de cerneală sunt imprimantele în care capul de imprimare rămâne în imprimantă la următoarea schimbare a cartușului. Cartușele pentru astfel de imprimante sunt mult mai ieftine, dar cu această alegere va trebui să se monitorizeze permanent nivelul de cerneală. Dacă acestea se usucă este nevoie de un drum direct la magazinul de reparații pentru a înlocui capul de imprimare. Ar trebui să fie remarcat faptul ca aceasta metoda este foarte scumpă și, uneori, este mai ușor să cumpărați o nouă imprimantă decât să schimbați componentele scumpe.

Deci, dacă doriți o viață lungă pentru “aparatul” dvs., atunci nu permiteti în nici un caz ca acesta să fie inactiv pentru o lungă perioadă de timp. Cel puțin o dată la două săptămâni, chiar dacă nu este nevoie să imprimați nimic, porniți și opriți imprimanta. De fiecare dată cu această procedură, se împinge vopseaua prin capul de imprimare, ceea ce îl împiedică să se usuce.

Cu un scanner, totul este mult mai simplu. Cel mai probabil, nu veți face un laborator de fotografiere la domiciliu, așa că pentru a scana imagini, este suficient să se concentreze doar pe o caracteristică: rezoluția optică a scanării. Cu cât este mai mare, cu atât este mai bun transferul imaginii pe ecran. Dacă planurile dvs. includ doar scanarea textului, nu ezitați să alegeți modelul cel mai ieftin oferit pe piață. Orice scanner va face față unei astfel de sarcini elementare și veți economisi bani.

Merită menționat faptul că, în secolul nostru de progres tehnic, producătorii pot oferi consumatorilor așa-numitele dispozitive multifuncționale care pot scana documentele și le pot tipări, trimite și primi faxuri și copia fără a folosi un computer. Astfel de dispozitive sunt puțin mai mari decât o imprimantă obișnuită și sunt împărțite în modele de birou și “acasă”. Principalul avantaj al acestui tip de echipament este că acesta este mult mai ieftin decât un aparat fax, imprimantă, copiator și scaner achiziționate separat. Cu toate acestea, dacă “mașina miracol” va trebui reparată, nu veți mai rămâne cu nimic.

Bucurați-vă de alegerea dvs. și de achizițiile reușite!

1 Comment

  1. Aoleo, acel trailer mi-a dat fiori, mai ales cand zice Batman catre Superman “Tell me? Do You bleed? You will.” Presupun adica cel putin ca Batman a zis asta in trailerul de la 123movie. Oricum eu unul am mari asteptari de la acest film, sunt eroii copilariei mele si cred a mai multora de aici. Personal eu il aleg pe Batman in aceasta infruntare chiar daca stiu ca e dominat fizic de Superman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *