The Salt in Our Waters

The Salt in Our Waters este primul lung metraj al realizatorului originar din Bangladesh, Rezwan Shahriar Sumi si este un film calduros si direct, pe tema autoritatii, a libertatii individuale, a religiei si schimbarii climatice.

Facem cunostinta cu Rudro, un sculptor in varsta de 30 de ani, aflat intr-un golf din Bengal in timp ce nu intelege necesitatea de a mitui un functionar care nu il lasa sa incarce o cutie mare din lemn pe nava sa fara o inspectie in prealabil. Odata ajuns la destinatie, pe o insula indepartata din Delta Bangladesh, este primit cu caldura de catre gazda sa, Bashar si de catre un grup de oameni bucurosi sa descarce incarcatura in mod gratuit. Seful satului, un lider religios si moral autoritar pe care localnicii il numes Presedinte, vine in egala masura in intampinarea lui Rudro.

Rudro a venit pe insula pentru a-si gasi inspiratia pentru noua sa instalatie. Atunci cand deschid cutia din lemn, barbatii descopera trei efigii umanoide ambulate in plastic, ceea ce ii face imediat sa tresara. Bangladesh este o tara musulmana si diferenta intre idolii interzisi si sculpturile artistice este banala.
Rudro, un barbat extrem de optimist adora umila cabana pe care i-a inchiriat-o Bashar pe perioada in care sta in aceasta regiune. La scurt timp, o gasca de baieti vin in cabana sa si incep sa lucreze cu argila. Localnicii il privesc pe Rudro cu dezaprobare deoarece vad in aceasta practica drept o ofensa fata de Allah. Tuni, sora mai mare a lui Taher, este in egala masura atrasa de acest strain insa prefera sa ramana prudenta.

Atunci cand, in prima zi a sezonului de pescuit, principala sursa de hrana si de venit in sat, barcile revin aproape goale, Presedintele il invinuieste pe Rudro pentru toate acestea. Se instaleaza o atmosfera toxica. Ziua urmatoare de pescuit este una buna, asa cum a prezis si Rudro. Ceea ce ii permite sa recastige respectul satenilor. Cu toate acestea, va redeveni tinta neincrederii localnicilor dupa ce este vazut cu Tuni…

Lasă un răspuns