Trebuie să plătim bani pentru punctualitate?

În ultimul timp am început să comand tot mai mult online (și nu sunt singurul, drept urmare felul în care magazine online evoluează pe zi ce trece) iar curierii au să-mi aducă ceva cam în fiecare săptămână. De la device-uri și electrocasnice și până la cărți, iau totul de pe net fiindcă e mult mai comod, cel puțin pentru mine.

Din cauza pasiunii pe care am dezvoltat-o de-a lungul timpului către observarea cât mai amănunțită a comportamentului și reacțiile pe care le au oamenii am continuat să experimentez și pe curierii pe care-i întâlneam destul de des. Pe ruta mea circulă 2 curieri. Uneori vine unul, alteori celălalt.

După ce i-am plătit comanda, primului i-am lăsat câțiva lei bacșiș iar a doua oară s-a comportat mult mai frumos și a venit mai repede (aici nu știu dacă a depins neapărat de el sau de programul impus dar…). Celuilalt nu i-am dat niciun leuț în plus iar cu fiecare comandă pe care mi-o livra devenea tot mai morocănos și parcă plictisit de viață.

Am inversat apoi rolurile și am încetat să-i las bani în plus primului curier, dându-i celui de-al doilea. Spre uimirea mea cel căruia am încetat să-i mai dau bacșiș se comporta din ce în ce mai frumos parcă așteptând banii de altă dată iar celălalt, la fel cum mă așteptam, începuse și el să-și schimbe comportamentul și să devină mai amabil.

Am ajuns, oarecum, în urma acestui experiment la 2 concluzii și nu sunt încă sigur care dintre ele este cauza. S-ar putea ca amândouă să declanșeze comportamentul oamenilor, orice e posibil. Așadar, prima ar fi că salariile sunt prea mici și au și ei nevoie de ceva bănuți în plus și au conștientizat că doar prin acest mod o pot face. A doua ar fi că pur și simplu li se pare că natura jobului le permite să aibă pretenția unor bani în plus de la oameni.

Lasă un răspuns